به گزارش ستاد خبری جشنواره کودکآنلاین، با شروع جشنواره کودکآنلاین برای نخستین بار کلمه مرچاندایز به ادبیات جشنوارهای ما نیز وارد شد، هرچند که کسانی که با الگوهای کسبوکار و بازاریابی به شکلی در ارتباط باشند بیش از این واژه را میشوند اما بد نیست بیشتر با این کلمه آشنا شویم.
مرچاندایز از آن دسته واژههایی است که چند معنی مختلف و نزدیک به هم دارد، به طور کلی در ایران از این واژه برای رساندن مفهوم «مدیریت طراحی فضای فروشگاهی» استفاده میشود در صورتی که معانی دیگری نیز دارد.
یکی از کاربردهای این واژه توصیف محصولات یک برند مورد استفاده برای ترویج یک فیلم، گروه پاپ و ...، یا مرتبط با شخصیت داستانی؛ است.
آنچه تا کنون در کودکآنلاین به عنوان مرچاندایز استفاده شده است نیز همان مفهوم سطر بالا است.
چرا مرچاندایز؟
به عنوان یک عروسک ساز یا تولیدکننده پوشاک کدام محصول پرفروش تری است؟ لباسی با طرح یکی از شخصیتهای کارتونی یا تصویری از یک حیوان یا عروسک ناشناس؟
مصطفی مصطفوی مسئول مارکتینگ جشنواره شکل دادن کاراکتر را یکی از مهمترین نکات در پرفروش شدن یک محصول میداند و میگوید: ما در ایران نمونههایی موفق از مرچاندایز را داشتهایم مانند عروسک و لوازم تحریر شکرستان یا مدرسه موشها، جالب است بدانید زمان اکران مدرسه موشها عروسک کپل در تهران به دلیل فروش بالا کمیاب شده بود!
به گفته او ما به بهانه این جشنواره سعی میکنیم چند جزیره مختلف را به هم وصل کنیم، یکی از این جزیرهها صاحبان تجربهای هستند که برای حوزه کودک و نوجوان تولید محتوا کردهاند اما شاید خیلی با ادبیات فضای مجازی آشنا نباشند، از طرف دیگر گروهی را داریم که فضای مجازی را به خوبی میشناسند اما تجربه و توان قصهگویی و امکاناتی که سالها در اختیار گروه اول بوده را نداشتهاند. بخش مهم دیگر صاحبان صنایع فرهنگی هستند که از این اتفاقات کامل دورافتادهاند؛ تولیدکنندگان لوازمالتحریر عروسک و اسباببازی و بازیسازان از این فضا کامل دورند خب، یک ایده خلاقانه وجود دارد، یک متخصص هم در حوزه منتورشیپ که با پیوند آنها میتواند انتظار محصول قابل قبولی را داشت.
قاعدتا ایده آل هر تولیدکنندهای حذف هزینه ساخت و پرداخت یک شخصیت محبوب برای مخاطبانش خواهد بود بنابراین بهترین راه برای یک سرمایهگذاری شناخت ایدههایی است که در آینده نزدیک میتواند بین مخاطبان محبوب و پرفروش شود.
اما قدمهای بلندتر و جسورانهتری نیز وجود دارد، سرمایهگذاری بر یک شخصیت تنها به منظور استفاده از مرچاندایز آن محصول همان طور که در کشورهای پیشرفته امروز بسیاری از کاراکترهای تلویزیونی و انیمیشینی تنها برای وایرال شده طراحی میشود، یکی از نمونههای موفق اینکار انیمیشین مشهور ماشینها است که تنها از محل فروش ماشینهای ریختهگری این کاراکترها استودیو والت دیزنی به عنوان سرمایهگذار این انیمیشن به درآمدی میلیونی برسد.
کودکآنلاین، همگرایی مجموعههای مختلف برای حصول بهترین نتیجه
مصطفوی درباره روند شرکت در کودکآنلاین میگوید: صاحبان ایده در بخش تجاری باید توضیح دهند که چرا یک ایده قابلیت تجاریسازی دارد. ما از آنها میخواهیم که به مخاطب خودشان فکر کنند. در واقع تلاش میکنیم تا این طرز فکر در میان شرکتکنندگان رواج پیدا کند که زمانی که یک ایده را در ذهن میپرورانند به جوانب دیگر هم اهمیت دهند. در فضای مجازی استعدادها به تنهایی تلاش میکنند، بدون هیچ سرمایهگذاری و پشتیبانی باشد.... در صورتی که در کشورهای پیشرفته میبینم یک کمپانی پشتیبان یک ایده است و این یعنی انجام چنین کاری به هیچوجه به تنهایی ممکن نیست؛ بنابراین جشنواره کودکآنلاین در نقش یک شتابدهنده قرار است بخشهای تولید سرمایه را به هم وصل کند.
امیرحسین اکرمی نیز به عنوان یک کارشناس کارآفرینی در مورد اهمیت مرچاندایز و معرفی یک محصول میگوید: قدم ابتدایی هر کاری ایده است و این جشنواره سعی دارد ایده را وارد قالب بزرگ تری کند، قدم بعدی اما تبدیل ایده به محتوایی قابلاستفاده در زنجیره صنایع خلاق خواهد بود و نکته قابلتوجه این است که مهمترین بخش زنجیره صنایع خلاق بخشی است که میتواند ارزش در سیستم ایجاد کند بنابراین باید دید تک محصولی را از صنایع حذف کنیم.
او که خود یکی از اعضای هیئت انتخاب جشنواره کودکآنلاین است به مرچاندایز به عنوان یکی از مهمترین بخشهای زنجیره صنایع خلاق نگاه میکند و میگوید: تک محصولی دیدن یک بخش از صنایع خلاق میتواند باعث شود تا بخش بزرگی از پتانسیل ایده و ارزش از بین به رود و به سود و فعل نرسد.
در نهایت پرداختن به بخش مرچاندایز به عنوان یکی از وجه تمایزهای این جشنواره با سایر جشنوارههای تولید محتوا شناخته شد به طوری که سید جمال هادیان آن را به عنوان یکی از مهمترین اهداف جشنواره ب